Geschiedenis

geschiedenisDeze sport is afkomstig van Thailand, waar deze vorm van verdedigingskunst al eeuwen lang wordt beoefend. In Thailand is het zelfs de nationale sport, nog veel populairder dan bij ons het voetbal.
Het Muay Thai (de officiële Thaise naam) vond zijn weg ook naar andere landen in Azië, onder meer naar Japan, waar het binnen de kortste keren een enorme aanhang verkreeg.
Maar zoals het de Japanners eigen is, wilden zij niet de naam Muay Thai handhaven en veranderden het in Kickboxing, waar je alleen mag trappen en boksen. In 1975 is de sport vanuit Japan meegenomen naar Nederland waar het ook steeds populairder begon te worden.

In deze sport waarin op het eerste gezicht alles lijkt te zijn toegestaan is men echter toch wel gebonden aan regels. De te gebruiken wapens zijn de vuisten, de knieën en de benen. Het zal duidelijk zijn dat met de vuisten de technieken ongeveer identiek zijn van het boksen, het verschil zit hem in het gebruik van de knieën en benen.
Net zoals de bokser zijn tegenstander K.O. mag slaan met zijn vuisten is dit de kickbokser ook met de benen toegestaan. Trappen mogen naar het hoofd, naar lichaam en het bovenbeen gemaakt worden. Vooral de  “low kicks”, die op de bovenbeenspier belanden, hebben een bijzonder effectieve en ook wel pijnlijke uitwerking. Bij herhaald contact kan de kickbokser niet op de benen blijven staan en moet hij de wedstrijd soms opgeven.

Een ander verschil met het boksen is het “clinchen”. Bij het normale boksen worden de vechters gescheiden op het moment dat zij elkaar als het ware “omarmen”, bij het kickboksen is het dan toegestaan om de tegenstander met de knie te bewerken en indien mogelijk met judoworpen tegen het canvas te gooien! Al met al zal het duidelijk zijn dat deze sport veel training van de beoefenaar vereist, alvorens er aan wedstrijden kan worden deelgenomen. Zeer velen beoefenen deze sport daarom puur recreatief, het wedstrijd gedeelte is is voor deze mensen niet van belang.

Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het muay thai anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het scoren van punten, terwijl je bij muay thai iemand zo hard mogelijk wil raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij de traditionele vorm Muay Thai (Thaiboxing), niet toegestaan.

Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen handschoenen, scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Het kickboksen is opgedeeld in een viertal klassen, te weten:

N-klasse (nieuwelingen)
C-klasse
B-klasse
A-klasse Wanneer men bevorderd wordt naar een hogere klasse verschilt per kickboksbond. Vaak besluit de vechter zelf of de trainer dat hij klaar is voor een hogere klasse.

Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op Thaiboxing dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.

In het kickboksen zijn er verschillende wedstrijdvormen:
Het semi-contact (pointsfighting): Het is de bedoeling te scoren door trap-en stoottechnieken. Een trap op het hoofd is 2 punten waard, een gesprongen trap naar het hoofd 3 punten, een trap naar het lichaam 1 punt en een gesprongen trap naar het lichaam 2 punten. Elke stoot is 1 punt waard. Telkens als er een punt gescoord wordt, wordt de wedstrijd stilgelegd.

Het light-contact (continuous): Je scoort punten dmv trappen en stoten en je blijft continu doorvechten tot de vooropgestelde tijd en het aantal rondes voorbij is. De wedstrijd wordt slechts af en toe stilgelegd wanneer er een foute techniek gebeurt (waarschuwing of minpunt) gegeven wordt. De winnaar is diegene met het meeste aantal punten aan het einde van het gevecht, of wanneer er een knock-out plaatsvindt.

Geef een antwoord