Krachtlijnen

Het concept van “de krachtlijnen” is moeilijk te vatten voor een beginneling. Hoewel dit logisch is, vraagt deze zienswijze een voorafgaande training.

In de optiek dit concept beter te leren begrijpen heeft Ed Parker de universele badge gecreeerd, met een uitteke ning van grafische lijnen die op de krachtlijnen van kempo wijzen. Deze badge is een dimensionaal geometrisch symbool. Om een juiste zienswijze te bekomen moet deze structuur drie dimensioneel zien. Deze structuur bevat een aantal plannen waarin de kempo beoefenaar centraal staat. Rechte en cirkelvormige lijnen moeten voor een kempoka familiair zijn, en deze laatste moet dan ook harten, diamanten, cirkels, driehoeken enz.herkennen. Hij helpt bij het begrijpen van de relaties tussen rechtlijnige en cirkelvormige bewegingen en bevordert de bewegingskennis van de kempo leerling. Het is een essentiële hulp bij het begrijpen van de kempotechnieken en vormen. Eens begrepen, kan dit toegepast worden aan alle technieken, vormen en zelfverdediging. Eens men dit samenspel van bewegingen goede begrepen heeft worden die instinctief en spontaan. Deze badge wordt op de linkermouw gedragen en zo dat tekening van het hart met de punt naar onder gericht is.

Deze badge toont:

  • HET CONCEPT VAN AANVALSHOEKEN : (ANGLES OF ATTACK): De acht beste richtingen van waaruit je of uw tegenstander kunnen aanvallen of verdedigen, zijnde : Het Noorden, Het zuiden, Het westen  en het Oosten, maar ook, het Noord- Westen, Het Zuid- Westen, Het Noord- Oosten, Het Zuid- Oosten.
  • HET CONCEPT VAN VERTREKSHOEKEN: (ANGLE OF DEPARTURE): Het betreft de beste hoeken van waaruit men zich kan verwijderen wanneer men achteruit gaat, of wanneer men naar de buitenkant stapt, ver van de tegenstander.
  • HET CONCEPT VAN DE DOELTREFFENDE HOEK: (ANGLE OF EFFICIENCY): Dit concept refereert naar de positionering van voeten of lichaam en meer bepaald, een bepaalde positie van het lichaam, wat toelaat een bepaalde aanval op een efficientere manier uit te voeren.
  • HET CONCEPT VAN DE AFWIJKINGSHOEK : (ANGLE OF DEVIATION):  Dit bestaat erin de gewenste hoek te beveiligen wanneer men zich buiten de aanvalslijn van de tegenstander plaatst en niettegenstaande diezelfde aanvalslijn gebruikt om zelf een efficiëntere aanval in te zetten. (pagina 11van de Ed Parkers Kenpo encyclopedie).
  • HET CONCEPT VAN DE CONCEPTIONELE DOOS: (CONCEPTUAL BOX):  Het betreft een visualisatie concept dat door leraars gebruikt wordt om aan de leerlingen uit te leggen hoe zij hun techniek onder de juiste hoek kunnen uitvoeren. Het komt erop aan de externe boorden van een doos voor u te zien. Deze ingebeelde doos wordt dan als gids gebruikt om beter de verschillende wegen en zones te begrijpen waar armen en benen zich verplaatsen in geval van aanval of blokkering ( Kenpo encyclopedie pagina 30).